DIY Bucksaw


De zaag in actie

Een zaag of bijl is vaak niet nodig. Het is een kwestie van goed kijken en zoeken. Hout kun je naast zagen of hakken ook nog breken. Bijkomend voordeel is dat de zaag of bijl niet slijt of kapot kan gaan.
Een bijl of zaag laat tevens sporen van mensen achter. Deze komen namelijk in de natuur niet voor. Onthoud dus, dat ieder hak- of zaagspoor je voor altijd blijft zien…

Echter soms is het onvermijdelijk en moeten we toch zagen! Meestal volstaat de handzame Bahco Laplander. Maar ook deze is soms te klein of het kost te veel inspanning om bijvoorbeeld grote hoeveelheden brandhout te zagen.

Na de nodige internet uurtjes had ik voor ogen wat voor soort zaag het moest worden. Je kunt ze kant-en-klaar kopen maar er is niets mooiers dan een mooi stuk gereedschap zelf te maken.

Ondertussen had ik al een redelijk wensen lijstje.

De zaag moest…
…fijn in gebruik zijn
…met minimale inspanning goed zagen
…robuust en stevig zijn
…in het veld eenvoudig te repareren zijn
…opvouwbaar en veilig te transporteren zijn
…op te bergen zijn in een hoes (bij voorkeur samen met een Gränsfors bijl)
En
…zo weinig mogelijk losse onderdelen hebben.

Nu ik wist wat het ontwerp zou worden heb ik een schets gemaakt en de spullen verzameld. Na wat rondspeuren heb ik voor nog geen 25euro het materiaal verzameld.

Hier een lijstje met de gebruikte materialen.

Materialen voor de zaag:

 • Hout 2cmx4,5cm en 150cm lang
 • 2x RVS slotbout m6 30mm
 • 2x RVS slotbout m6 50mm
 • 4x RVS vleugelmoeren
 • Spankoord (150cm paracord)
 • Bahco 23-24″ zaagblad
 • Kwast met potje blanke lak

Materiaal voor de opberg- en draaghoes:

 • Canvas stof (3 stroken van 14cm x 100cm)
 • Stukjes leer
 • Houtje touwtje
 • 3x 10cm paracord
 • 150cm paracord tbv schouderkoord (reserve spankoord)

Benodigde gereedschappen:
Werkbank, handzaag, winkelhaak, rolmaat, potlood, hamer, beiteltje, boormachine met boortjes, naaimachine
Het werken kon beginnen. Na een paar uurtjes was de basis van de zaag klaar. Om de zaag bij elkaar te houden heb ik twee slotbouten gebruikt. De slotbouten en vleugelmoeren zijn meteen reserve voor de gebruikte slotbouten voor het zaagblad.


 

 

 

 

 

Nadat de zaag technisch goed werkte, was het tijd voor de afwerking. Ook lag het handvat niet lekker in de hand. Met een potlood heb ik de lijnen uitgetekend en met het mes verder uitgesneden. Daarna was het schuren, schuren en nog een schuren.

 

 

 

Nu was het tijd de zaag te beschermen tegen vuil en vocht en hem mooi af te lakken. Na twee lagen lak was de zaag klaar.

 

 

 

Nu de zaag klaar was kon in beginnen met de opberghoes. Deze moest over de schouder te dragen zijn. Je houdt zo twee handen vrij om bijvoorbeeld het verzamelde brandhout te dragen. De opberghoes moest ook een plek hebben om een bijl in op te bergen.

Na de nodige uurtjes achter de naaimachine was de opberghoes klaar. Als schouderkoord heb ik een stukje paracord gebruikt welke meteen een reservekoord is voor het opspannen van het zaagblad. In de opberghoes heb ik ook een reserve Bahco zaagblad opgeborgen.

 

De zaag en blijf in één foederaal

Zo scherp, hout lijkt wel boter

De handen zijn vrij voor het dragen van brandhout

De zaag in actie

The following two tabs change content below.

Erwin

Hallo, Ik ben Erwin Koekoek en blogger van deze site. Tijdens mijn jeugd heb ik jaren lang bij de scouting gezeten. Veel buiten en bezig in de bossen. Altijd een liefhebber geweest van de natuur en het buitenleven. Ik hoop mijn enthousiasme en passie voor de natuur over te kunnen brengen aan anderen. Alle verhalen en teksten op deze BLOG zijn persoonlijke opvattingen en uitingen.

Laatste berichten van Erwin (toon alles)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Klik hier om een eigen avatar toe te voegen.