DIY Bushcooker


DIY Bushcooker in actie

DIY Bushcooker in actie

Met twee nieuwe verfblikken een stripje aluminium en wat gereedschap een eigen bushcooker gemaakt. De bushcooker is dubbelwandig. Hierdoor is er bijna een volledige verbranding van alle gassen enbrandstof.

Alles past in een billycan inclusief spiritus brander.

Materialen voor de Bushcooker:

  • 2x nieuwe verfblikken
  • 1x stip aluminium (10mmx3mm200mm)
  • 20x popnagels

Gereedschappen:

  • boormachine (met popnagel diameter boortje)
  • blikschaar
  • popnageltang
  • blikboor 5mm-20mm
  • ijzerzaag

De bushcooker is dubbelwandig. En heeft drie onderdelen:

De buitenpot:
Bepaal de hoogte en locatie van de ventilatie gaten. Boor deze in het verfblik voordat je de bodem eruit knipt (tenminste als je hem korter wilt maken). De afgeknipte bodem schuif je daarna weer in het andere deel. Met popnagels zet je de ‘nieuwe’ bodem vast. De buitenkant (buitenpot) is nu klaar.

De binnenpot:
Knip van tweede andere blik zowel de rand als bodem uit het blik. Neem als hoogte de hoogte van de buitenpot. Knip vervolgens het blik over de lengte door zodat je een ‘lange’ blikplaat krijgt. Deze kun je oprollen en past in de bushcooker als binnenpot. Gebruik popnagels om de binnenpot aan elkaar te zetten. De binnenpot heeft alleen nog wel een bodem nodig.
Voor de bodem van de binnenpot, kun je eenvoudig inkepingen maken en deze ‘terugslaan’ naar binnen (zie foto’s). Dit blik had ook een bodem en dit is de nieuwe bodem van de binnenpot. Knip deze op de juiste diameter en voorzie deze van ventilatie gaten.

De pannendrager:
Van één van de overgebleven deksels maken we een pannendragen. Teken vanuit het midden van het deksel vier opstaande randen. Knip de rest weg en duw deze opstaande randen omhoog. Bij het verlagen van de buitenpot is er een strip blik overgebleven. Deze gaan we gebruiken voor de versteging van de pannendragen.
Verleng vervolgens de vier opstaande deksel randen met 1/4 van de aluminium stip en zet deze vast met een popnagel samen met de strip blik.

Orginele Bushcooker in Action

The following two tabs change content below.

Erwin

Hallo, Ik ben Erwin Koekoek en blogger van deze site. Tijdens mijn jeugd heb ik jaren lang bij de scouting gezeten. Veel buiten en bezig in de bossen. Altijd een liefhebber geweest van de natuur en het buitenleven. Ik hoop mijn enthousiasme en passie voor de natuur over te kunnen brengen aan anderen. Alle verhalen en teksten op deze BLOG zijn persoonlijke opvattingen en uitingen.

Laatste berichten van Erwin (toon alles)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Klik hier om een eigen avatar toe te voegen.