Een groene pleister


 

Photo-2016-09-03-16-25-14_1005

De berkenzwam pleister 8uur later.

Na al drukte komt er weer ruimte om erop uit te gaan. Nu mag ik niet klagen. Eind mei nog een trektocht gemaakt in Schotland en tussendoor regelmatig weg. Maar door alle verhuis drukte toch wat moeten minderen. We zijn ondertussen neergestreken in Duiven. Duiven is een plaatste dicht tegen Arnhem. Naast alle andere voordelen, wonen we nu op slechts 15minuten rijden van de Nationaal Park Veluwezoom. Ook Duitsland ligt om de hoek.

Vers van de boom

Vers van de boom

Nieuw gebied, nieuwe stafkaarten. Deze week vielen ze op de mat.

Voor de personen die het nog niet weten, stafkaarten is helemaal mijn ding. Vooral de kaarten die veelal groen gekleurd zijn 😉

Aan de keukentafel kijkend naar de kaarten, begint mijn avontuur eigenlijk al (visual thinking). En eenmaal in het veld met kaart en kompas lees je als ware de omgeving. Je neemt zo veel meer details in je op. Maar genoeg over kaarten 😉

Snij een pleister vorm

Snij een pleister vorm

Vandaag tijdens mijn rondje kwam ik een prachtige berkenzwam tegen. Berkenzwam kun je vinden op? Je raad het al een berk 😉 Het is een schimmel die de boom uiteindelijk doden. Ze kunnen dus op zowel dode als levende berkenbomen zitten

 

Berkenzwam kent meerdere toepassingen. Denk aan een simmetje om je vislijn op te bergen. Bijkomend voordeel is dat de vishaakjes goed in de sponsachtige zwam blijven zitten of een pad om je mes te stroppen of een pad met een gaatje erin om je blaren mee te ontlasten. Maar… je kunt er ook een pleister van maken. Voor al deze toepassingen is het echter wel aan te bevelen een zogenaamde verse berkenzwam te zoeken. De 5000 jaar oude gevonden mummie genaamd Ötzi, had gedroogde berkenzwam bij zich. Waarschijnlijk om medicinale redenen. Tevens heeft berkenzwam een antiseptisch werking.

Haal voorzichtig de pleister uit de zwam

Haal voorzichtig de pleister uit de zwam

In het verleden wel vaker een berkenzwam-pleister gemaakt. Maar deze ging wel erg goed. Mooie gelegenheid om plaatjes te schieten voor een artikel.

 

Het gaat om de onderkant van de zwam. Snij hier met een scherp voorwerk een pleister vorm. En andere vorm kan natuurlijk ook. Deze kun je er daarna voorzichtig uithalen. Haal voorzichtig zoveel mogelijk zwam resten weg om hem zo dun mogelijk te maken.

Haal de zwam resten van de onderkant

Haal de zwam resten van de onderkant

Na het snijden kun je hem bijvoorbeeld om een vinger wikkelen. De pleister blijft opvallend goed zitten. Hij plakt als het waren vast op zichzelf. Het lijkt wel een beetje op tape. Als de pleister eenmaal droogt krimpt deze een beetje. Zo komt hij nog stevig te zitten.

 

Plak hem om je vinger

Plak hem om je vinger

Zes uur laten en al typend aan dit artikel, draag ik hem nog steeds. Ik ben benieuwd hoelang hij blijft zitten. Tot nu toe houd hij het beter dan eentje uit een trommeltje. Meestal gaat de lijm loslaten. Ötzi had ook gedroogde berkenzwam bij zich. Zou hij die vlak voor gebruik nat maken of gewoon droog op de wond drukken?

 

Iemand anders nog ideeën wat je verder nog met berkenzwam kunt doen?

The following two tabs change content below.

Erwin

Hallo, Ik ben Erwin Koekoek en blogger van deze site. Tijdens mijn jeugd heb ik jaren lang bij de scouting gezeten. Veel buiten en bezig in de bossen. Altijd een liefhebber geweest van de natuur en het buitenleven. Ik hoop mijn enthousiasme en passie voor de natuur over te kunnen brengen aan anderen. Alle verhalen en teksten op deze BLOG zijn persoonlijke opvattingen en uitingen.

Laatste berichten van Erwin (toon alles)


Reacties op dit artikel:
 1. Lydia de Waard-Levöleger schreef:

  Hallo Erwin,
  Met interesse heb ik je Blog over de Berkenzwam gelezen.
  Mag ik de foto’s en tekst gebruiken voor een artikel voor ons clubblad “de Hommel” van het IVN Hardenberg/Gramsbergen? Natuurlijk wordt jou
  naam vermeld bij de foto’s en als bronvermelding.
  In afwachting van je antwoord, met vriendelijke groet,
  Lydia de Waard-Levöleger

  • Erwin schreef:

   Goedemorgen Lydia,
   Ja hoor. Bij deze toestemming om het te gebruiken. Bron en naam vermelding zou ik wel leuk vinden. Heb je tegen die tijd ook een linkje naar het artikel voor mij? Dan kan ik over even mee genieten.
   Groet
   Erwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Klik hier om een eigen avatar toe te voegen.