Mes hoes


meshoes - foto7

Meshoes klaar voor gebruik

Mijn eigen gemaakte mes heb ik een tijdje geleden gemaakt. Alleen en mes zonder meshoes is niet handig… Nu had ik er nog eentje liggen maar er zelf één maken is natuurlijk veel leuker. Dus maar meteen door met het maken van een meshoes. Dat was in iedere geval het plan. Het heeft alleen iets langer geduurd dan verwacht. Vooral druk met andere dingen. En ja.. ik had nog een hoes liggen 😉

 

Benodigde Materialen:

 • Zadelleer
 • Potlood
 • Ruitjespapier
 • Scherp mes
 • Spijker of Dartpijl
 • Kunstpees
 • Zadelmakers naalden
 • Schoensmeer, vet of wax

Het begint allemaal bij het ontwerp, materiaal keuze en waar je hem wilt dragen. Mijn voorkeur gaat uit naar eenvoudig model en vooral gericht op functionaliteit. Deze meshoes heb ik gemaakt van zadelleer met kunstpees als naaigaren. Ik had nog een meshoes liggen die ik als inspiratie voor deze heb gebruikt.

De eerste stappen zijn het tekenen van de hoes op ruitjespapier. Daarna uitknippen en met potlood overtrekken op het leer. Daarna uitsnijden met een scherp mes.

meshoes - foto1

Met een punt van een dartpijl, spijker kan ook, heb ik de gaatjes voor de kunstpees er alvast doorheen gedrukt. Zo kan ik eenvoudig met twee zadelmakers naalden alles aan elkaar zetten.

meshoes - foto2Om de kunstpees te beschermen heb ik alle gaatjes ongeveer 1mm diep met elkaar verbonden. De kunstpees valt hierin weg.

 

meshoes - foto3Ook het ‘middenstuk’, zo noem ik hem, heb ik voorzien van de gaatjes. Dit middenstuk is waar het scherp van je mes komt. Gebruik je geen middelstuk, dan snij je de kunstpees stuk zodra je het mes in de hoes drukt.  De ‘vouwnaden’ heb ik vervolgens ingesneden en er een V vorm uitgeschuurd. Dit voorkomt dat er teveel materiaal op één plek zit. Vooral voor dik en stug leer handig. Maar dit kun je ook achterwege laten. Groot voordeel is dat je hoes bij het in elkaar zetten al de gewenste vorm aanneemt.

meshoes - foto4Na het in elkaar naaien is het tijd de hoes goed nat te maken in water. Daarna het mes erin. Ik heb het mes tegen vocht beschermd door deze in huishoudfolie te doen. Als de hoes droog is heeft hij de juiste vorm.

meshoes - foto5Daarna is het schuren. Schuren? Ja leer kun je ook schuren. Zo kun je hem op de kopse kant mooi glad krijgen. Daarna met een glas of ander hard materiaal het leer verder glad maken. Vervolgens de hoes in schoensmeer of in het vet of wax zetten. Let er wel op dat de meeste vetten zacht blijven en de hoes dus ook. Een meshoes dient stug genoeg te zijn zodat een scherp mes en niet doorheen kan snijden.

meshoes - foto6En hij is klaar. Weer een project afgerond 😉

meshoes - foto7

meshoes - foto8

The following two tabs change content below.

Erwin

Hallo, Ik ben Erwin Koekoek en blogger van deze site. Tijdens mijn jeugd heb ik jaren lang bij de scouting gezeten. Veel buiten en bezig in de bossen. Altijd een liefhebber geweest van de natuur en het buitenleven. Ik hoop mijn enthousiasme en passie voor de natuur over te kunnen brengen aan anderen. Alle verhalen en teksten op deze BLOG zijn persoonlijke opvattingen en uitingen.

Laatste berichten van Erwin (toon alles)


Reacties op dit artikel:
 1. Gertjan schreef:

  Goed bezig geweest!

  Het is opmerkelijk hoeveel zelf te maken is als je jezelf erin verdiept en de tijd ervoor neemt.

  Wat wordt je volgende project? 🙂

  • Erwin schreef:

   Hey Gertjan,
   Leuk project voor de wintermaanden. En inderdaad met wat creativiteit, geduld en inspanning maak je soms de mooiste dingen.
   Eén project heb ik al afgerond maar moet ik nog op deze blog zetten. The-Pocket-Bow.
   Daarnaast bezig met de Atlatl. Tzt zal ik deze zeker plaatsen.

   Groeten
   Erwin

  • Rilla Go schreef:

   Hi Erwin,
   Hoe is het met je, wat een leuk project heb je.
   groetjes,
   Rilla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Klik hier om een eigen avatar toe te voegen.