Mes maken


eigen mes - foto11

En we noemen hem ‘Own Oak Knife’

Na veel messen te hebben gebruikt was het tijd er eens eentje te maken naar eigen wensen. Een mes is voor mij een stuk gereedschap. Dus hij moet vooral functioneel zijn, scherp, betrouwbaar en licht in gewicht zijn. De afgelopen jaren is de Mora Clipper toch wel mijn favoriet. Mijn voorkeur gaat uit naar koolstof staal. Makkelijk zelf scherp te houden. Ik heb in het verleden een Alan Wood mes gekocht. Alan Wood is de messenmaker die ook de messen maakt voor Ray Mears. Hij is onder de messen verzamelaars erg geliefd. Men zegt wel ‘Alan Wood is Good‘. Destijds ook veel voor dit mes betaald. Ik heb dit mes nogsteeds maar ik merk toch dat ik vaak de Mora Clipper pak. Gewoon een zeer fijn mesje met een ongelovelijk goede prijs kwaliteit verhouding en lekker licht. Ik draag dit mes vaak om mijn nek.

Ondertussen wordt de Mora Clipper niet meer gemaakt. Mora heeft de gewoonte om de namen van de messen te blijven veranderen. De messen blijven veelal hetzelfde in uitvoering. Nu heeft dit mes de naam Mora Companion.

 

Maar nu was het toch wel eens tijd om zelf een mes te maken. Niet dat de Mora niet bevalt maar wel als project en als hij goed bevalt als vervanger voor de Clipper. Ja ik ga het toch proberen de Clipper te overtreffen. Via Lute, teamgenoot EXTRA Survial & Bushcraft, heb ik een zogenaamde ‘blank’ gekregen. Hij heeft met een plasma snijder uit een plaat koolstof staal, een grove vorm van het mes uitgesneden. Deze mocht ik hebben. Lute nogmaals bedankt! Het staal had de vorm van een mes maar meer ook niet. Gelukkig was het staal nog niet gehard. Nu moest het werk echt gaan beginnen. De vorm aanpassen en scherp maken maar hoe?

Mijn voorkeur gaat uit naar messen met een scandi-grind. Scandi-grind is de hoek van het slijpen. Hij loopt met een constante gelijke hoek af. Een scandi mes is zeer eenvoudig zelf te slijpen.

 

Hier de specificaties van het mes:

 • Mes Lengte: 220mm
 • Mes Lemmet lengte: 110mm
 • Mes Lemmet dikte: 3mm
 • Mes Lemmet breedte: 26mm
 • Staal soort: O1 Koolstof
 • Hardheid: HRC58/59 Rockwell schaal
 • Type: Full tang (staal over volledige lengte van het mes)
 • Handvat materiaal: Eiken, koperen doorvoer
 • Mes Lemmet Grind: Scandi Grind

 

eigen mes - foto1

Blank na de eerste vijl-sessie

 

Op de plek waar het snijvlak komt, heb ik een lijn gezet. Op bovenstaande foto zie je deze net. Dit is de hoek waar het snijvlak begint. Dit heb ik ook aan de ander kant gedaan. Op de kopse kant van het snijvlak heb ik ook een lijn gezet. Alles tussen deze lijn en de eerste lijn moet ik weghalen. Als dit aan beide kanten is gebeurd heb ik de scandi-grind snijvlak gemaakt. Ik had al besloten om zo weinig mogelijk elektrische apparaten te gebruiken. Nauw dat heb ik geweten. Uren lang schuren en vijlen en continue kijken of de hoek goed is en blijft.  Uren lang heb ik zo in de garage gestaan. Dit alles om maar de scandi-grind hoek goed te krijgen. Hierboven een tussen resultaat. Na uren, uren, dagen en dagen had ik het snijvlak klaar. Tussendoor had ik het mes al eens meegenomen naar Lute. Het begint erop te lijken.

 

eigen mes - foto2

Na uren vijlen is de basis klaar

 

Maar het mes is nog lang niet klaar. Op de wetstenen probeer ik het mes zo scherp mogelijk te krijgen. Het staal is nog niet gehard dus dat valt allemaal mee. Maar ik moet hem ook niet te scherp maken. Het snijvlak kan anders tijdens het harden kapot breken of gaan scheuren.

 

eigen mes - foto3

Ook het slijpen op de wetstenen is klaar. Gaten erin en harden maar

 

Voor het harden is het belangrijk dat je zoveel mogelijk onevenheden verwijderd. Na het harden is dit nagenoeg niet meer mogelijk. Kortom polijsten, schuren en nog eens polijsten. Alleen nog de gaten voor het handvat erin boren en dit gedeelte is klaar.

 

eigen mes - foto4

Bovenzijde van het mes. Dikte is 3mm

Hierboven zie je zelf dat mijn vingertoppen kapot zijn van het schuren en scherp maken op de wetstenen.

Nu was het tijd voor het harden. Het idee was om even lang Lute te rijden. Lute is smit en heeft eigenlijk alle spullen die je maar als messenmaker zou willen. Na het nodige speurwerk op internet besloten om het mes toch ook maar zelf te harden. Nu we zo lekker bezig zijn ook dit maar zelf proberen.

Het mes moet je erg heet stoken maar hoe? Ik heb een firestarten bij mijn BBQ. Dit is een koker waar je de BBQ kolen in aansteekt. Het is een soort van schoorsteen effect. Enorm heet maar heet genoeg? Na een stuk staal erin te hebben gelegd werd hij niet heet genoeg. Met een luchtpomp het ik er toen lucht ingeblazen. De kolen werden rood-oranje. Dit bleek de juiste manier te zijn. Ik legt het mes met het snijvlak in de kolen. Nu wachten maar. Na 15minuten was het mes helemaal rood-oranje. Nu testen met een magneet of het mes nog magnetisch is. Als het mes niet meer magnetisch is het heet genoeg en kan hij afgekoeld worden. Ik had een potje met argide olie klaar staan. Met een kant pakt in het mes en duwde in hem al draaiend rechtop de olie in. Het mes moet in één keer helemaal de olie in. Uiteindelijk was het zo heet dat de olie ging branden. Let dus op hoe en waar je handen zijn tijdens deze actie. Voor je het weet heb je een brandwond!

Helaas heb ik van deze fase helemaal geen foto’s gemaakt. Beetje stom maar het is niet anders. Het mes was gehard en glashard. Zelf met een vijl kan je er geen krassen meer op maken. Het mes was dus harder dan een vijl. Ook het snijvlak was niet beschadigd en het mes was niet krom getrokken. Dit is dus goed gegaan. Alleen nog niet klaar. Als een mes zo hard is zal hij ook snel kunnen knappen. Hij is dus erg kwetsbaar. De volgende stap is het ‘ontladen’ van het mes. Na contact te hebben gehad met Lute wist ik hoe ik dit kon doen. In de oven op 200graden en langzaam opwarmen. Als het mes goud-bruin is afkoelen in water. Dat is niet zo moeilijk maar het duurde lang voordat hij uiteindelijk de juiste kleur had. Maar nu was dit klaar. Next step is een handvat. Ik had een tijd geleden een stuk eigen hout meegenomen. Mooi stukje hout.

 

eigen mes - foto5

Na het harden, helaas geen foto’s van gemaakt, het handvat erop.

 

Eerst twee kanten maken met de gaten op de juiste plaats. Schuren en weer schuren. De handvatten heb ik erop gelijmd met epoxyhars.  Hierboven zie je het resultaat. Alleen het handvat had nog niet de juiste vorm. Veel te vierkant. Wederom vijlen en schuren. Langzaam krijgt het mes de juiste vorm.

 

eigen mes - foto6

Na het nodige vijlen en schuren. Net zolang schuren totdat hij lekker in de hand valt.

 

eigen mes - foto7

Na uren vijlen, schuren, slijpen en afwerken in lijnzaadolie is het mes klaar.

 

Hier het resultaat na uren schuren. Daarna het mes in gekookte lijnzaadolie gedaan. Op bovenstaande foto staat een leren meshoes. Deze is van een ander mes. Een meshoes moet ik nog maken. Dat is het volgende project.

 

eigen mes - foto8

Niet te groot, niet te klein. Nu testen in het veld.

Het mes is af maar nog niet heel scherp. Nog even op de wetstenen en hij is klaar. Nu kan hij getest worden in het veld. We gaan het zien of dit mes mijn huidige favoriet kan verslaan. Stay Tuned…

eigen mes - foto9

Klaar voor de leren meshoes. Meshoes is niet zelf gemaakt. Deze staat nog op de todo list.

 

eigen mes - foto10

Mounted in leren meshoes.

 

The following two tabs change content below.

Erwin

Hallo, Ik ben Erwin Koekoek en blogger van deze site. Tijdens mijn jeugd heb ik jaren lang bij de scouting gezeten. Veel buiten en bezig in de bossen. Altijd een liefhebber geweest van de natuur en het buitenleven. Ik hoop mijn enthousiasme en passie voor de natuur over te kunnen brengen aan anderen. Alle verhalen en teksten op deze BLOG zijn persoonlijke opvattingen en uitingen.

Laatste berichten van Erwin (toon alles)


Reacties op dit artikel:
 1. Gertjan schreef:

  Goed bezig!
  Bestel zelf kant en klare bladen in Finland om messen van te maken [stick-tang], leuke bezigheid in de koude en donkere wintermaanden.

  Huidige project;
  https://www.brisa.fi/portal/index.php?option=com_oscommerce&osMod=product_info&cPath=94_23&products_id=928

  https://www.brisa.fi/portal/index2.php?option=com_oscommerce&osMod=popup_image&pID=928

  • Erwin schreef:

   Hoi Gertjan,
   Goed iets van je te horen. Hoever ben jij nu met je mes? Dit is weer een heel ander mes dan die van mij. Waar ga je hem primair voor gebruiken? Erg benieuwd naar hoe je bijvoorbeeld het handvat erop zet. En andere details. Misschien leuk om deze informatie te delen.
   Groeten
   Erwin

 2. Leen schreef:

  Mooi mes geworden Erwin! En iemand die metaal bewerkt is een Smid kan ik je zeggen als Smit

 3. Lucas v/d Haven schreef:

  Hoi Erwin,

  Ter voorbereiding op de kano expeditie Polen van EXTRA kwam ik op je blog terecht. Klopt het dat jij de Keela Falkland Country Jacket hebt?

  Als het kan zou ik je graag om wat advies vragen hierover: Ik sta op het punt om deze jas aan te schaffen maar ik twijfel tussen de medium of de large. Zelf ben ik 180cm lang ben en mijn borst is 103cm tot 108cm (laatste met thermoslagen)

  Welke maat heb jij en hoe valt deze in de praktijk uit? Bij voorbaat vriendelijk dank!

  Met hartelijke groet,
  Lucas v/d Haven

  • Erwin schreef:

   Hoi Lucas,
   Mooi vooruitzicht! Vorige jaar deze expeditie ook gedaan. Echt super!

   Ik heb zelf de ventile Rover Jacket van Country Innovation. Binnen EXTRA heeft wel iemand een Keela. Maar nog niet zo heel erg lang. Of het echt goed bevalt heeft vaak de tijd nodig. Over mijn jas ben ik zeer tevreden. Ik heb hem nu 2 jaar. De Keela lijkt heeft erg op de Country Innovation. Het ontwerp lijkt in ieder geval enorm veel op elkaar.

   Ik ben 185cm lang en borst van 105 en ik heb een maat M.

   Helaas kan ik je niet helpen met de maten van Keela.

   Gr., Erwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Klik hier om een eigen avatar toe te voegen.