Otter Monitoring Vechtdal


Vincent en Geert

Vincent en Geert

Gisteren samen met Vincent Martens en Geert de Lange de oevers van de Vecht afgelopen.

We hadden afgesproken bij de noordkant van de Amaliabrug in Hardenberg. Johan Poffers was er ook. Johan is rondom Hardenberg erg actief voor de natuur. Johan gaat niet mee vandaag. Einde van de dag komen we hem nog tegen.

Na een rondje voorstellen gaan we snel op pad.

We zijn opzoek naar verse sporen van Otters. Tevens bekijken we de potentiële leefomgeving. We hebben het gebied van Hardenberg tot aan de Haandrik bekeken. De Haandrik ligt dicht bij Coevorden en de Duitse grens.Deze gehele omgeving is helaas niet Otter vriendelijk. Alles langs de waterkant hoger als 50cm wordt structureel weggehaald. Geen beschutting niets. Het waterschap voert domweg beleid uit. Echter dit beleid zorgt ervoor dat de Otter een zeer slechte leefomgeving heeft. Dit staat echter haaks op het doel om de Vecht weer dier vriendelijk te maken. Een deel van de Vecht krijgt zijn natuurlijke oever terug.

Op dit moment zijn er weinig tot geen rust- en spraintplekken voor de Otter. Ook andere zoogdieren die afhankelijk zijn van water krijgen het hier zwaar.

De Otter is al eens eerder door Vincent bij de Haandrik waargenomen. Dat is op zich goed nieuws! Helaas vinden we vandaag geen verse sporen. Binnenkort maar weer opnieuw dit traject verkennen. Maar zonder aanpassingen in dit gebied zal de Otter het zwaar krijgen…

Wilgen met een kale barst. Iemand een idee waardoor?

Wilgen met een kale barst. Iemand een idee waardoor?

Traject Hardenberg - de Haandrik

Traject Hardenberg – de Haandrik

The following two tabs change content below.

Erwin

Hallo, Ik ben Erwin Koekoek en blogger van deze site. Tijdens mijn jeugd heb ik jaren lang bij de scouting gezeten. Veel buiten en bezig in de bossen. Altijd een liefhebber geweest van de natuur en het buitenleven. Ik hoop mijn enthousiasme en passie voor de natuur over te kunnen brengen aan anderen. Alle verhalen en teksten op deze BLOG zijn persoonlijke opvattingen en uitingen.

Laatste berichten van Erwin (toon alles)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Klik hier om een eigen avatar toe te voegen.