Over-Leven in Schotland


IMG_8841

Onze 4 persoonshut. Eén uit het boekje!

Net terug van een fantastisch avontuur in waanzinnig Schotland. Het is en blijft een mooi land. De over-leven cursus van EXTRA Survival & Bushcraft staat zeker in mijn shortlist van avonturen en levens ervaringen. Een aanrader voor iedereen die een avontuur zoals deze zelf wil ervaren.

 

Eenmaal in het basiskamp in Schotland aangekomen horen we snel hoe de teams zijn samengesteld. Met dit team ga je een bestaan met minimale middelen opbouwen. Het is omgaan met persoonlijke en team teleurstellingen maar ook momenten van vreugde. Ze zitten soms dicht bij elkaar. Wat doet eten met je of wat niet, vermoeidheid, discussies, keuzes maken, hoofd en bijzaken scheiden en het moreel hoog houden. Daar gaat o.a. de cursus over-leven over.

 

Per persoon neem je mee: de kleding die je aanhebt, een mes, één billycan, 4 haken en 4 strikken. Een billycan is een pannetje welke je eenvoudig boven een vuur kunt hangen. Daarna is het uitvoeren van je team strategie en het aanpassen daarvan. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Kortom “DEAL-WITH-IT-AND-MOVE-ON!”

 

Helaas kan ik niet alle details over deze cursus onthullen. Dit is reeds een lang bewaard geheim onder oud over-leven deelnemers.

 

Maar even in een notendop…

Als team zijn we rond 7h30 vertrokken vanuit het basiskamp. We lopen langzaam richting het stuk bos waar we de aankomende dagen gaan bivakkeren. Onderweg verzamelen we de nodige tondel en andere spullen. Een plastic zak is dan al een handig hulpmiddel in alles wat je mee wilt nemen. Gezamelijk zoeken we naar een geschikte locatie voor onze vier persoonshut. Jack loopt voorop en gids ons door het stuk bos. Gezamelijk stemmen we tot op een locatie. Hier gaan we ons ‘huisje’ bouwen. We splitsen ons op maar blijven binnen gehoor afstand van elkaar. Twee van ons beginnen met de hut. De andere met het vuur.  Zonder vuur kun je niet zoveel maar ook niet zonder hut. Vuur gaan we maken met de vuurboog. Nauw ja het begin van een vuur en in dit geval een kooltje zo groot als een sigaretten peuk. Deze kunnen we vervolgens in drooggras of andere tondel aanblazen tot vuur.  Tondel is de eerste volgende stap na een kooltje op weg naar vuur. Tondel kan van alles zijn, als het maar brandbaar is, droog is, fijn en veel van is.

Na het nodige zoeken hebben we de juiste tondel verzameld. Deze draaien we in een soort van vogelnetje in elkaar. In het middel een plekje voor het kooltje welke we met de vuurboog gaan maken. Martin en ik zijn bezig met het vuur. Om en om zitten we er heen dicht tegenaan. Steeds net geen kooltje. Kleine aanpassingen en door. En ineens heeft Martin er eentje liggen. Een prachtige kool! Aan mij de eer om hem aan te blazen. Ook deze stap is niet vanzelfsprekend. Al vaak gezien dat het juist hier misgaat… Maar.. even laten hebben we vuur. Het is nu 8h50. Wauw wat een moment. We hangen snel een billycan met water boven het vuur. Dit is een belangrijke stap in onze over-leven. Na een gezamenlijk kopje thee snel door met de hut. Tussendoor houden we het vuur goed in de gaten. Uitgaan is geen optie. We vallen dan terug op de vuurboog en moeten helemaal opnieuw beginnen. Ook voor de aankomende dagen koesteren we het vuur!

 

IMG_8818

Voorbereidingen in het kamp en het maken van nachtlijnen.

Tegen de middag stond de basis van de hut. Redelijk wind en water dicht. Na een kopje munt thee, deze had ik gevonden in een klein stroompje verderop, besluiten we gezamenlijk alvast te investeren in morgen. Het is ook fijn om even met iets anders bezig te zijn. Hou het moreel hoog! Kortom locatie verder verkennen, eten zoeken, strikken zetten nachtlijnen uitzetten. Als we terug komen wordt het langzaam donker. We hebben nog een aantal dingen te doen en dit moet voordat het donker wordt. Daarna word het een klein wereldje.

De verkenning was niet voor niets. Alleen de informatie is al waardevol en dient als input voor de strategie voor morgen. Tijdens de verkenning hebben we al redelijk veel eten verzameld. We gaan die avond al in met een billycan vol bramen, knollen van grote klis, zee radijs, limpets en een billycan vol mosselen. Een prima start en resultaat na de eerste dag! Het was hard werken maar hard werken loont!

 

Na een redelijk koude nacht was het duidelijk wat er moest gebeuren. Optimaliseren van de hut!De volgende dag vangen we met de nachtlijnen een zandhaai en later nog een aantal. In totaal vangen we zes zandhaaien. Niet slecht voor een 4 man team.

 

Eind van de tweede dag had ik het gevoel dat we de boel aan het lopen hadden. Continue verbetering en optimaliseren van de situatie. De andere dagen hadden een soort gelijke invulling. Voordat we het wisten waren de dagen voorbij. Zo snel als het begon was het ook weer afgelopen. Maar wat een avontuur…

 

 

 

10369573_737981922915553_3072958582860781195_n

Shark-Boys (vlnr Jack, Maarten, Erwin en Martin) – foto René Nauta

 

 

IMG_8848

De zandhaaien worden gerookt

IMG_8819

Maarten bekijkt de birdtrap.

1170743_738307352883010_5681747636960020866_n

Erwin in de hut – foto René Nauta

 

 

1385731_737980399582372_9037453442581549502_n

Maarten en Jack op het wad – foto René Nauta

 

IMG_8838

Groentes en fruit.

IMG_8835

Martin

IMG_8837

Jack word net wakker

IMG_8826

Onze ‘woonkamer’ tijdens het bouwen van de hut.

IMG_8834

Maarten en Erwin na een lange dag. Welterusten Maarten

DSC01866

De vermoeidheid is te zien maar toen… hadden we er vier in één keer – foto Jack Droog

The following two tabs change content below.

Erwin

Hallo, Ik ben Erwin Koekoek en blogger van deze site. Tijdens mijn jeugd heb ik jaren lang bij de scouting gezeten. Veel buiten en bezig in de bossen. Altijd een liefhebber geweest van de natuur en het buitenleven. Ik hoop mijn enthousiasme en passie voor de natuur over te kunnen brengen aan anderen. Alle verhalen en teksten op deze BLOG zijn persoonlijke opvattingen en uitingen.

Laatste berichten van Erwin (toon alles)


Reacties op dit artikel:
 1. Remco schreef:

  He die Erwin
  Wat moet dat een geweldig avontuur zijn geweest !
  Je heb er weer een mooi verhaal van gemaakt
  Erg leuk om te lezen .
  Ik heb me net in geschreven voor de vervolg voor 2015
  Groetjes Remco

  • Erwin schreef:

   Hey Remco,
   Het was een waanzinnig avontuur met de nodige uitdagingen. We hebben het als team erg goed gedaan en daar kunnen we trots op zijn.

   Dus jij gaat volgend jaar de vervolgd doen. Perfect. Zoals het nu lijkt ga ik ook weer mee.
   Groeten
   Erwin

 2. Gertjan schreef:

  Hoi Erwin,

  Hoe lang duurt deze cursus?
  Goed verhaal, jammer dat je niet meer kunt vertellen… 😉

  Groet,
  Gertjan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Klik hier om een eigen avatar toe te voegen.