Pijl maken


Eigen gemaakte pijlen

Eigen gemaakte pijlen

In het verleden heb ik al een paar keer een pijl gemaakt.
Tijdens de trapper cursus leer je dit. René heeft onlangs een pijlschacht uit een omgevallen spar gemaakt. Dit is prima inspiratie om het ook te doen.

Tijdens één van mijn wekelijks rondjes kwam ik langs een gebied met veel storm schade. Erg jammer en naar om te zien. Wat een kracht is er nodig om zoveel bomen om te werpen.

Maar.. omgevallen sparren betekend prachtige splinters! Deze splinter zijn nagenoeg recht en een ideaal ingrediënt voor een pijlschacht. Deze splinters zijn ook goed te gebruiken voor een speer. Het hout is van zichzelf akelig scherp. Oppassen dus.

Na hetnodige snijwerk en schuren is de pijlschacht klaar.

De afgelopen jaren veel veren gevonden. Deze komen nu goed van pas. Ik heb er drie nodig. Je dient drie veren van dezelfde vleugel te gebruiken. Welke kant maakt niet uit. Dit heeft te maken met de luchtweerstand van de pijl tijdens zijn vlucht.

 

In actie

In actie

Eerste de veren ‘splitsen’ en het onnodige materiaal van de pen veer afschuren. Ik heb hier een soort van klemmetje voor gemaakt om de veer niet te beschadigen.
De veren aan de schacht bevestigen is altijd een gedoe. Eigenlijk heb je een derde of vierde hand nodig. Voor de haan-veer gebruik ik een andere kleur. In dit geval een witte veer van een gans. De anderen zijn van een duif. Deze haan-veer is ervoor om snel te zien hoe je de veer op de boogpees moet plaatsen.

Met een dun touwtje en een beetje lijm bevestig ik de veren aan de schacht. Daarna is het tijd om de pijl nok erin te zagen. Ik doe dit bewust als laatste. Al een aantal keer gehad dat de veren en de nok tov elkaar niet goed zitten.

Daarna laten drogen en een punt toevoegen. Je kunt punten kopen maar ook zelf maken van bijvoorbeeld een stukje blik.

Een omgevallen spar na een hevige storm

Een omgevallen spar na een hevige storm

Prachtige splinters

Prachtige splinters

Snijden, snijden en nog een snijden

Snijden, snijden en nog een snijden

Het eerste resultaat

Het eerste resultaat

Diverse veren

Diverse veren

Afbinden en lijmen

Afbinden en lijmen

The following two tabs change content below.

Erwin

Hallo, Ik ben Erwin Koekoek en blogger van deze site. Tijdens mijn jeugd heb ik jaren lang bij de scouting gezeten. Veel buiten en bezig in de bossen. Altijd een liefhebber geweest van de natuur en het buitenleven. Ik hoop mijn enthousiasme en passie voor de natuur over te kunnen brengen aan anderen. Alle verhalen en teksten op deze BLOG zijn persoonlijke opvattingen en uitingen.

Laatste berichten van Erwin (toon alles)


Reacties op dit artikel:
  1. R en RJj schreef:

    Interessant om het filmpje te zien, vinden we leuk !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Klik hier om een eigen avatar toe te voegen.