Rondje Zweden


Prachtig uitzocht op een waterval

Deze zomer met het gezin bijna 4 weken naar Zweden geweest. Afgelopen week teruggekomen. In kon natuurlijk mijn bosspullen niet thuis laten dus ik heb een aantal leuke uitstapjes gemaakt. Eén tripje wil ik graag met jullie delen.

Het was de eerste keer dat we naar Zweden gingen dus na de nodige deskresearch vanaf huis, eerst in Zweden de informatie verder aanvullen. De vegetatie lijkt behoorlijk op Nederland. Alleen veel meer grove den en minder loofbomen. Ook goed te vergelijken met Schotland. Het gebied waar we zaten was Värmland redelijk dicht bij de plaats Hagfors. In dit gebied wonen veel Nederlanders. In het plaatje Ekshärad zit een outdoor shop. Eerst daar maar eens naartoe. Kleine winkel maar wat een mooie spullen! De eigenaren komen uit Nederland. Wat een toeval ;-)
Zij gaven aan dat(wandel) informatie op de zogenaamde ‘Tourist Information’ punten te halen is. De Zweedse variant van de VVV. Uiteindelijk heeft die informatie me niet echt verder geholpen. Het plan was toch al zelf een route te plannen maar nu had ik ook niet echt een keuze ;-)

In Värmland zijn veel meren maar ook een rivier genaamd de Klarälven. Dit is een snel stromende rivier die in het verleden werd gebruikt voor het transport van hout. Leuk om te zien dat er nog steeds details hiervan terug te vinden zijn. Door al deze water partijen moet je een goed plan maken want anders wordt het of enorm omlopen of domweg teruglopen. Even iets oversteken is dus _geen_ optie!
Na een aantal dagen diverse kaarten en het weer in de gaten te hebben gehouden was het dan zover. Alles heb ik passend in de karrimor sabre 45 gekregen, eten voor twee dagen bij me en spullen voor/tegen regen, kou en warm weer. Het gebied waar ik ga lopen is heuvelachtig. Langzaam beginnen met lopen dus. Rustig lopen is verstandiger dan veel te snel starten. Eerst even warm lopen. Ik had mijn vrouw uitgelegd in welk gebied ik zou gaan lopen. Dit in geval dat. Je weet maar nooit.

 Mijn slaapplek

Meren en nog eens meren

Na ongeveer 60minuten lopen neem ik een doorsteek over een heuvelrug en door een dal, om zo in een ander gebied te komen. Ik zie ook steeds sporen van Eland dus misschien als we gelukt hebben…
Thuis op de bank had ik al de nodige sporenboeken doorgelezen op wat er te vinden valt in Scandinavië.
Het lukt met de sporen te blijven volgen, veel dropping en knaagsporen. Het wordt alleen wel steeds drassiger… Opletten dus want natte voeten is geen optie. Blaren is namelijk het volgende na natte voeten. En voor in het weet zak ik met één been weg… foute boel. Mijn schoen zakt tot onder het waterniveau. Ik kan gelukkig mijn been snel optrekken en het lijkt mee te vallen. Langzaam voel ik mijn sok nat worden. Ik loopt nog een klein stukje door om mijn rugzak af te doen en mijn schoenen te inspecteren. En plotseling stond ze daar dan. Een mooie vrouwtjes Eland. We kijken elkaar aan van ongeveer 50meter afstand. Ik probeer langzaam mijn camera te pakken en probeer zo min mogelijk de menselijke silhouet te laten zien. Alleen ze ging al. Wat zijn deze beesten schuw zeg. Slechts 10seconden van kunnen genieten.

Uitzicht op de rivier de Klaralven

 Baardmos overal

Mijn natte voetje was ik even vergeten maar nog niet weg… Nu eerste de schoen maar uit en even bijkomen van deze eerste Eland ontmoeting. Wat enorm gaaf zeg! Gelukkig valt de natte schoen mee en hebben de meindl gore-tex me wederom gered. Ik heb altijd reserve sokken en zooltjes bij me. De natte kunnen mooi bovenop mijn rugzak drogen. Het is mooi weer dus dat gaat wel lukken. Het vocht wat dan nog in de schoen zelf zit, gaat dan weer in de droge sok en zool zitten. Als het meezit is de schoen weer droog bij de volgende sok/zool wisseling.
Na de nodige heuvels te hebben genomen was het tijd voor een middagpauze. Mijn watervoorraad wat bijna op dus ook maar meteen aanvullen. Vuurtje was er snel. Met wat baardmos steek ik het aan. Ik heb altijd een tondeltasje bij me maar probeer altijd lokaal iets te vinden. Veel baardmos maar weinig berken in deze omgeving. En een vuurtje aanmaken met baardmos was ook weer eens iets nieuws voor me. Kortom kijken hoe dat gaat. Met de firesteel steek ik de baardmos aan. Branden als een malle dat spul. De bundel met twijgjes liggen klaar dus die kunnen er snel op. Moet ook wel want baardmos is zo opgebrand. Even een lekker soepje maken, cracketje erbij. Wasa crackers genoeg hier in Zweden ;-). De billycan met water kan er dan op. Eerst even 5minuten koken. Daarna goed voor drinkwater. De Nalgene fles lust wel wat want die is ondertussen helemaal leeg. Na een snelle lunch en alles aangevuld te hebben, even de kaart erbij en een inschatting maken waar ik naartoe zou kunnen gaan kijkend naar de tijd. Ik heb wel een idee waar ik naartoe zou willen maar ja.. het blijft toch afwachten als je het gebied niet kent.

Rond 16h00 kom ik op een mooie plek aan de rivier de Klarälven. Dit is een mooi plekje zeg. Water bij de hand en droog en dood hout genoeg. Even wat knutselen met de tarp en muskietennet en de basis is klaar. Daarna meteen maar door met brandhout verzamelen. Ik leg meteen een mooie stapel onder mijn tarp op een aantal dikke takken. De weersvoorspellingen zijn goed maar je weet maar nooit. Als dit klaar is eerst maar even een verkenningsrondje maken. Tijdens dit rondje kom ik veel sporen tegen van Eland en Reeën. Even later zie ik een Adder en later weer één.

 Deksel is moe.

Eenmaal terug op mijn tijdelijke basiskamp langzaam maar eens beginnen met de voorbereidingen voor het eten. Kortom meer hout zoeken, pothaak snijden en een rechte tak waar de pothaak aan komt te hangen. Water pak ik snel uit de rivier. Vanavond eten we rijst, tomaat, ui met stukjes drogeworst erdoor. Als de rijst klaar is, giet ik het af en doe voor de smaak een blokje kip boullion door de rijst. De groentes en worst er nog even door en kort laten staan. Iedere keer smaakt mij deze maaltijd altijd erg goed. Ik langzaam uit de billycan en ondertussen kook ik in de andere billycan water en nog eens water. De waterflessen dienen weer gevuld te worden en dat scheelt morgenvroeg weer ;-) Ook zijn mijn schoenen, sokken en zooltjes weer lekker droog.

Bevers

Langzaam wordt het donker en ik fris me nog even op in de rivier de Klarälven. Poedelnaakt stap ik in de rivier. Erg lekker. Nu maar hopen dat er geen kano liefhebbers langskomen. Het water is fris maar mijn benen voelen meteen weer lekker na deze stevige maar mooie hike tocht vandaag.

 Bevers

Rond 22h00 schiet ik snel onder mijn muskietennet in mijn mummy slaapzak. Lekker warm kruip ik erin. Het is mooi helder en ik kan de sterren zien. Na een aantal minuten val ik in een diepe diepe slaap.
Rond 8h30 wordt ik wakker. Shit het is al later dan verwacht. Het is al een tijdje licht maar met de slaapzak over je hoofd kun je dan nog lekker even nagenieten en meestal loopt dat uit de hand ;-) Wat is het hier ’s nachts stil zeg. Helemaal niets hoor je. Fantastisch!

Eerst maar eens rustig ontbijten. Daarna de boel netjes opruimen zodat niemand ziet dat ik hier ben geweest. Als iedereen dat in Zweden zou dan zou Zweden weer een tijd mooier worden. Veel restanten van LEO vuren (LEO=Lomp-en-Onbenullig). Rond 10h00 vertrek ik van mijn mooie plekkie.

 Zwarte specht

Op de terugweg doe ik het iets rustiger aan, neem een andere route en doe minder doorsteken dan gisteren. Onderweg nog even een lunch gemaakt. Bij het ontbijt had ik de eitjes al gekookt. Ik wist namelijk niet of ik op terugweg dicht bij water zou zitten. Die eet ik op samen met een cracker (yep ook van wasa) en een lekker bakkie koffie. Na 45minuten ga ik weer. Leuk om te zien dat het landschap op de terugweg er weer anders uitziet dan de heenweg. Mooi. Erg mooi. Rond 16h00 loop ik rustig de camping weer op.
Later die week zien we nog een mannetjes Eland en een burcht van een Bever(s).

Dit was een mooi tripje in mooi Zweden.

The following two tabs change content below.

Erwin

Hallo, Ik ben Erwin Koekoek en blogger van deze site. Tijdens mijn jeugd heb ik jaren lang bij de scouting gezeten. Veel buiten en bezig in de bossen. Altijd een liefhebber geweest van de natuur en het buitenleven. Ik hoop mijn enthousiasme en passie voor de natuur over te kunnen brengen aan anderen. Alle verhalen en teksten op deze BLOG zijn persoonlijke opvattingen en uitingen.

Laatste berichten van Erwin (toon alles)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Klik hier om een eigen avatar toe te voegen.