Solo Trektocht – Pinksteren 2015


IMG_0281 (Medium)
In eerste instantie zou ik deze week meedraaien met de basis cursus. Ze hadden me echter ook nodig op het werk. In overleg met René en Beke laat ik deze cursus schieten. Later die week ga ik nog even bij ze langs op koffie.

 

Het plan is het gebied in Duitsland, welke ik ook al had bezocht samen met Remco, verder te verkennen. Nu een andere hoek verkennen. Ook ben ik deze keer alleen. De rugzak was thuis snel ingepakt. Deze trip neem ik ook wat nieuw aanschafte spullen mee. Eens kijken of ze bevallen.

Het plan is zaterdag te vertrekken en maandag weer terug te komen. Dat zijn drie dagen en twee nachten. Dit weekend valt volledig in het pinksterweekend dus afwachten hoe druk het is.

Zaterdagmorgen vertrek ik en net na de middag kom ik aan in Duitsland. De auto is snel geparkeerd. Ik stuur nog snel een SMS naar huis dat ik in het gebied ben aangekomen. Per slot van rekening is de reis van en naar een gebied ‘gevaarlijker’ dan het buiten zijn zelf.

Snel hang ik de rugzak om. Hij is deze keer redelijk licht. Hij weegt net geen 13kg. Dit is inclusief 2 liter water en eten voor drie dagen. Ik laat deze trip zoveel mogelijk thuis zonder al te veel comfort in te leveren. Het plan is een groot gebied te gaan verkennen. Ik ben geen grammenjager maar iedere kilo is er weer één!

IMG_0242 (Medium)

De eerste nacht ga ik overnachten op de plek waar ik ook de laatste keer met Remco heb geslapen. Ik loop er wel op een andere manier naartoe. Zo verken ik weer een voor mij ‘nieuw’ gebied. Het weer is heerlijk en de wandeling erg mooi. Het is niet te warm en niet te koud. In mijn t-shirt is het prima te doen zolang je maar beweegt. Onderweg hoor ik raven en zie ik wilde zwijnen, reeën en edelherten. Wat zit hier toch veel wild. Fantastisch gewoon. Onderweg kom ik niemand tegen. Links en rechts komt het water uit de heuvels naar beneden en verzameld zich in een groter stroompje.

Na een paar uur lopen kom ik aan op de eerste bivak locatie. Eerst even de rugzak af en even rustig tegen de boom zitten. Ik had de thermoskan thuis gevuld met heet water . De koffie is snel klaar. Ook pak ik een stuk chocolade. En wederom loopt er in notime wild om mij heen. De vorige keer was dat ook op deze locatie. Na een korte pauze ga ik eerste aan de slag met mijn onderkomen. Mijn zeiltje, ook wel basha of tarp genoemd, hangt snel en ik rol mijn slaapzak uit. Alles is klaar voor de nacht.

IMG_0256 (Medium)

Mijn onderkomen voor de eerste nacht.

Ondertussen verzamel ik hout voor het vuur. Het is echt kurkdroog dus je kunt het van de grond oppakken. Vuur heb ik eerste niet nodig. De omgevingstemperatuur is nog steeds aangenaam en we er is genoeg daglicht. Dat is dan weer een voordeel van de zomer. Vlak voordat het gaat schemeren maak ik een klein kook vuurtje. Tussendoor haal ik water uit het kleine stroompje om de hoek. Dit maak ik drinkbaar door het 5minuten te koken. Zo kook ik een aantal liter. Ook vul ik de thermoskan alvast met heet water. Het water blijft zo tot de ochtend warm en ’s morgen laat ik het weer even koken voor mijn ontbijt. Scheelt weer en je bent snel weer op weg.

IMG_0253 (Medium)

Alles bij de hand en rustig even zitten

Morgen zal het een zware en ‘lange’ dag worden. Het idee is een enorm stuk te gaan verkennen en daar ergens weer een slaapplek te vinden. Aan de hand van een stafkaart en soort landschap vind ik wel iets. Tot nu toe is dit altijd nog gelukt 😉

Niet heel veel later kruip ik in mijn slaapzak. Vandaag weer enorm veel wild gezien. Van zwijnen reeën, edelherten, buizerds, raven tot een eekhoorn die net nog door ‘mijn’ kamp huppelde. Nauw ja ‘mijn’ kamp. Eigenlijk slaap ik tussen hen en zo voelt dat ook. Ik verwacht dat ik het niet zo laat zal maken vannacht 😉

Het is zondag morgen en eerste pinksterdag.

Vanmorgen werd ik op tijd wakker. Ik heb me nog een keer omgedraaid en ben om 7h30 opgestaan. Afgelopen nacht heb ik erg goed geslapen. Midden in de nacht werd ik nog wel wakker van een schreeuwend hert. Blijkbaar schrok hij ergens van. Als ontbijt eet ik muesli met rozijnen en melk. En natuurlijk een kop koffie. Daarna ga ik snel de laatste spullen inpakken en ga ik op pad.

IMG_0245 (Medium)

Kleine regenbui. Ik wacht even onder een beuk (selfie 😉

Onderweg zie ik wederom veel wild. De raven hoor ik alweer. Zijn het dezelfde of een ander paartje? Jonge zwijnen lopen op 30meter van het pad te zoeken naar eten. Even later zien ze me en gaan er alsnog met veel lawaai vandoor.

Ik kom vandaag regelmatig andere wandelaars tegen. Tja wat wil je tijdens een mooi pinkster weekend. Maakt ook niet uit.

IMG_0292 (Medium)

Prachtig uitzicht!

Tussendoor eet ik snacks en tussendoor doe ik een snelle lunch. Het is belangrijk dat je tijdens deze pauzes ook daadwerkelijk uitrust. Je routines helpen je daarbij.

Rond 14h00 kom ik aan op een plek, waar ik deze keuze heb tussen, omlopen via een pad of een doorsteek te maken. Het besluit is snel gemaakt en ik ga voor de doorsteek. Ik wil op een weg uitkomen aan de andere kant van het dal uitkomen. De koers die ik dan moet aanhouden is 60graden. Met mijn kompas in de hand vertrek ik. Dit is een lastig deel. Maar dat zijn bijna alle doorsteken. Ze besparen je veel tijd en omlopen maar kosten wel veel energie. Letterlijk dwars door de wildernis.

IMG_0304 (Medium)

Beneden in de vallei. Koude rilling over mijn rug. Wat een naar beeld. Een enorme dode vlakte… Ik dacht meteen aan the-killing-fields…

De doorsteek zit er bijna op. Na een uurtje lopen kom ik aan bij de weg. Even goed kijken naar de omgeving en de kaart. Vanaf hier kan ik weer gewoon de paden volgen. Langzaam begin ik hem te voelen. Ik eet nog een snack en loop door. Langzaam kom ik aan in het gebied waar ik ga overnachten. Vanaf hier zoek ik naar een overnachtingslocatie. Ondertussen geeft mijn stappenteller 34000 stappen aan. Zo rond de 27km schat ik. Later thuis maar even narekenen. Ondertussen drink ik de laatste druppels water uit mijn fles.

Na een half uurtje heb ik mijn slaapplek gevonden. Ik zit nu ook dicht bij het water en in een dicht stukje bos. Eerst de kachel af. Zo noemt Remco zijn rugzak.

Eerst een kop koffie met een stuk chocolade. Even bijkomen. Al snel brand het vuur en hangt de basha. Eerst bijtanken. Water bedoel ik dan. Ik merk dat ik echt dorst heb. Daarna het eten bereiden. Eten met te weinig water in je systeem heeft geen zin. Je lichaam kan het niet verteren.

IMG_0324 (Medium)

Basha hangt en het muggennet ook. Dit was zeker nodig.

IMG_0321 (Medium)

De slaapzak even laten luchten.

Ik lig vroeg in mijn bedje. Alles is alweer gevuld en de thermoskan voorzien van heet water.

Het is zelfs nog licht. Met de geluiden om mij heen val ik in slaap.

Maandag twee pinksterdag.

Ik heb vannacht heerlijk geslapen. Zoals verwacht lag ik er vroeg in. Het was zelfs nog niet helemaal donker. Wederom met de geluiden van het bos in slaap gevallen. Een bosuil was nog aan het jagen. Mooi om te zien. En wat zijn de vogels toch druk vlak voordat het donker word. Mooi om te horen en ‘plotseling’ is het zo goed als stil.

Ik werd alleen vanmorgen wakker met getik op mijn zeiltje. Hmmm het begint langzaam te regenen. Gelukkig had ik alles voor mijn ontbijt en de terugreis al klaar. Vooral nu is een thermoskan zo handig. Gisteren vlak voor het slapen heb ik deze gevuld met kokend water. Nu kan ik dat gebruiken voor mijn koffie en muesli ontbijt.

Als de regen even stopt, nauw ja pauzeert, pak ik alles in. Meteen maar de regenjas en regenbroek aan. Op de kaart zie ik dat als ik exact noord ga, 0 graden dus, ik op een weg uitkom. Het is een korte maar steile doorsteek. Onderweg kom ik ingewanden tegen. Zo te zien van een ree die hier ontwijd is. Kort daarna kom ik aan op de weg.

IMG_0312 (Medium)

Eekhoorns eten de zaden uit sparrenkegels. Deze steen is hun ‘werkbank’.

De rest van de terugweg loop ik terug in de regen. Je moet een soort van ‘knop’ omzetten en dan is het prima. Wederom… het-is-zoals-het-is. Of anders gezegd deal-with-it 😉

Na 2 uur lopen ben ik bijna weer bij de auto. Ik loop over een pad aan de rand van een weiland. Plotseling zie ik twee edelherten staan. We staan op nog geen 50meter van elkaar vandaan. Ze zien mij en ik zie hun. Ze blijven gewoon staan. Eén van de edelherten draagt een baby. Wat een dikke buik. Minutenlang staan we naar elkaar te kijken en er gebeurd niets. Na een aantal minuten loop ik door en de edelherten kijken me na. Wauw dat is een mooie afsluiting. Na een aantal minuten kom ik terug bij de auto zoals ik die een aantal dagen geleden heb achtergelaten.

Vlak voordat ik vertrek drink ik een kopje koffie en bel snel even naar huis. Ik kom eraan en alles is goed. Tot straks

IMG_0311 (Medium)

Blad van grote klis. En dat betekent zetmeel in de wortel! In het najaar kun je die opgraven en koken als een aardappel.

IMG_0326 (Medium)

Water en eten koken

The following two tabs change content below.

Erwin

Hallo, Ik ben Erwin Koekoek en blogger van deze site. Tijdens mijn jeugd heb ik jaren lang bij de scouting gezeten. Veel buiten en bezig in de bossen. Altijd een liefhebber geweest van de natuur en het buitenleven. Ik hoop mijn enthousiasme en passie voor de natuur over te kunnen brengen aan anderen. Alle verhalen en teksten op deze BLOG zijn persoonlijke opvattingen en uitingen.

Laatste berichten van Erwin (toon alles)


Reacties op dit artikel:
 1. Gertjan schreef:

  Hoi Erwin,

  Weer een mooi avontuur en dito verhaal.
  Net terug van het ouder-kind weekend van Extra, geleerd dat ik nog heel veel moet leren…..

  • Erwin schreef:

   Hoi Gertjan,
   Bedankt en leuk iets van je te horen. Dit weekend had je inderdaad de Ouder&Kind. Leuk hoor. Jullie hadden er in ieder geval goed weer bij. En dat leren… ik snap wat je bedoeld. Iedere uur buiten is er weer eentje extra.
   Tot snel!
   Groetjes
   Erwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Klik hier om een eigen avatar toe te voegen.